Hoe werkt een openbare aanbesteding?

Een openbare aanbesteding in het vooruitzicht? Of misschien heeft u de uitdrukking horen vallen, maar heeft u eigenlijk geen flauw idee wat het is? Geen enkel probleem, we helpen u graag met raad en daad verder. In dit artikel vertellen we u kort wat een openbare aanbesteding is en hoe dit in elkaar zit.

Wat is een openbare aanbesteding?

Bij een openbare aanbesteding plaatst de overheid een aankondiging waarbij bedrijven gevraagd worden een offerte in te dienen. Op basis van een aantal essentiële gunningscriteria wordt vervolgens een bedrijf geselecteerd die de opdracht mag uitvoeren. Het geven van deze opdracht aan één van de bedrijven die aan de criteria voldoet, wordt een gunning genoemd. Bij een openbare aanbesteding zijn tal van regels en procedures van kracht en er is heel wat wetgeving rond. Dit om alles zo correct en transparant mogelijk te laten verlopen en te garanderen dat de overheid zo efficiënt mogelijk inkoopt of werken laat uitvoeren.

Hoe werkt een aanbestedingsprocedure?

Bij een openbare aanbesteding zijn er meestal 3 fasen:

  • Een aakondigingsfase
  • Een inschrijvingsfase
  • Een gunningsfase

Wilt u met uw onderneming in aanmerking komen, dan is het uiteraard belangrijk dat u op de hoogte bent van alle openbare aanbestedingen. Dit is iets waar Tender-Alert alvast voor kan zorgen. Volgens de door u bepaalde criteria en filters, krijgt u alle relevante overheidsopdrachten te zien. Vervolgens is het belangrijk dat u de openbare aanbesteding grondig doorneemt, zodat u een onderbouwde offerte kunt opmaken die aan de gunningsvoorwaarden voldoet.

 

Wenst u deel te nemen aan de overheidsopdracht, zorg dan dat alle gevraagde documenten meegeleverd worden, dat uw dossier compleet is en dat u binnen de vooropgestelde deadline reageert. Overheden zijn streng. Een dag te laat en uw kans is verkeken.

Welke procedures zijn er bij een openbare aanbesteding?

In België zijn er een aantal procedures die kunnen voorkomen bij een openbare aanbesteding:

 

  • Bij een openbare procedure zijn selectie en gunning in één fase gestopt. Heeft u interesse in een opdracht, dan kan u een offerte indienen.
  • Bij een niet-openbare aanbesteding zijn de selectie- en gunningsfase van elkaar losgetrokken. U kan uw aanvraag tot deelneming indienen, maar enkel geselecteerde ondernemingen mogen een offerte uitbrengen.

 

Gaat het om zeer complexe overheidsopdrachten dan kan er ook sprake zijn van een concurrentiegerichte dialoog. Ook hier kan een aanvraag ingediend worden. Komt u in aanmerking dan wordt een dialoog opgestart om enkele mogelijke oplossingen uit te werken. Op basis van die oplossingen kan er dan een concrete offerte uitgewerkt worden.

 

Tot slot geven we ook nog even het innovatiepartnerschap mee. Deze procedure is op de lange termijn gericht en moet uw bedrijf in staat stellen een samenwerking aan te gaan en vervolgens nieuwe, innovatieve werken, leveringen of diensten te concretiseren, zonder een nieuwe plaatsingsprocedure.

Alles weten rond overheidsopdrachten?

Wenst u helemaal mee te zijn rond overheidsopdrachten en op de hoogte te blijven van alle overheidsopdrachten die door de overheid worden uitgeschreven. Abonneer u dan zeker op Tender-Alert. Zo bent u als eerste op de hoogte en maakt u kans om deze opdrachten in de wacht te slepen.

Deel dit artikel

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

Top Posts

overzicht overheidsopdrachten

Meer artikels.

europese aanbestedingen

Wat is een Europese aanbesteding?

De term openbare Europese aanbesteding al wel eens horen vallen? Top! Wil je samenwerken met overheden, dan ga je deze term wel vaker horen. Heeft dit te maken met diensten leveren aan de Europese Gemeenschap? Wij vertellen je er wat meer over, maar we kunnen al wel verklappen dat werken, leveringen of diensten perfect in

Read More »
Uniform Europees Aanbestedingsdocument

Wat is het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)?

Het UEA is een instrument dat het u gemakkelijker maakt om deel te nemen aan overheidsopdrachten. Het is een eigen verklaring van geschiktheid, financiële draagkracht en bekwaamheden van ondernemingen die als voorlopig bewijs wordt gebruikt in alle procedures voor overheidsopdrachten boven de Europese drempel. Het Uniform Europees Aanbestedingsdocument Het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) is een

Read More »
openbare aanbestedingen

Wat is een openbare aanbesteding?

Zaken doen met de overheid? Dan kan u vaak niet om een openbare aanbesteding heen. Maar wat is dat eigenlijk en hoe komt u te weten welke openbare aanbestedingen er lopen? Wij zetten even een aantal zaken voor u op een rijtje, zodat u zich tijdig kunt registreren en in aanmerking komt voor deze opdrachten.

Read More »

Dagelijkse nieuwe opdrachten in jouw mailbox?

Ontdek hoe het Tender-Alert platform werkt en ontvang dagelijks de publicaties die voor jou belangrijk zijn. 

Verlies geen tijd meer met het zoeken naar overheidsopdrachten.

Gratis Proef