Overheidsopdrachten voor beginners

Als ondernemer zaken doen met de overheid? Dan ben je maar beter op de hoogte over de werking van overheidsopdrachten. Er zijn immers wel wat regeltjes en wetgeving van toepassing als je voor de overheid aan de slag wil. In dit artikel zetten we je alvast op weg en vertellen we je hoe je overheidsopdrachten in de wacht sleept. 

Wat is een overheidsopdracht?

Een overheidsopdracht is eigenlijk niets meer dan een overeenkomst die wordt afgesloten tussen een aanbestedende overheid en een onderneming die de werken, leveringen of diensten wil uitvoeren. Hiermee wil de overheid de beste koop sluiten en het best mogelijke product verwerven aan de meest interessante prijs.

Wat is het nut van overheidsopdrachten?

Eerst en vooral is het aanbesteden van overheidsopdrachten verplicht. Dit met als doel elke onderneming , zowel Nationaal als Europees, gelijke kansen te geven. Bovendien moeten overheidsopdrachten een eerlijke gunning en transparantie garanderen. De overheid wil hiermee de schaarse middelen zo efficiënt mogelijk inzetten en willekeur voorkomen.

Waarom zet je in op een overheidsopdracht?

Omdat overheidsopdrachten nu eenmaal onlosmakelijk bij het zaken doen met overheden hoort. Vanaf bepaalde drempelbedragen is de overheid simpelweg verplicht een openbare aanbesteding uit te schrijven. Bovendien moet die overheidsopdracht aan vastgelegde vormvereisten voldoen. Wil je dus je goederen of diensten leveren aan de overheid of werken uitvoeren voor de overheid, dan kun je vaak niet om een overheidsopdracht heen.

Wat zijn de basisregels voor een overheidsopdracht?

De volgende regels worden alvast opgelegd:

  • In zowat alle gevallen moet de overheid aankondigen welke opdracht ze wil laten uitvoeren en wat de voorwaarden zijn om mee te dingen. Het is dus als ondernemer al ontzettend belangrijk om op de hoogte te blijven van deze opdrachten.
  • Weet dat voor elk type dienst, levering of werk er andere regels gelden.
  • Afhankelijk van de opdracht moet de overheid een vastgelegde procedure volgen om te kiezen tussen de verschillende partijen die meedingen naar de overheidsopdracht
  • Is de overeenkomst gesloten? Dan gelden er regels voor de uitvoeringstermijn, de betaling, de facturatie, wijzigingen, …

Verschillende plaatsingsprocedures zijn mogelijk. Zo zijn er openbare en niet-openbare procedures, onderhandelingsprocedures en specifieke procedures als een concurrentiegerichte dialoog en innovatiepartnerschap.

 

Bezoek zeker de website van de Vlaamse overheid voor meer informatie. 

Waar vind je de aankondigingen van overheidsopdrachten?

Elk land binnen de Europese Unie heeft nationale drempelbedragen. Voldoet de overheidsopdracht aan dit drempelbedrag dan moet deze op officiële kanalen gepubliceerd worden. Heel wat opdrachten die de Europese drempelbedragen overschrijden moeten verschijnen in het publicatieblad van de Europese Unie (OPOCE).

 

Het is perfect mogelijk om binnen de Europese Unie mee te doen aan tenders. Je bent dus helemaal niet aan de landsgrenzen gebonden.

Meedingen naar overheidsopdrachten?

Ben je opzoek naar Belgische overheidsopdrachten? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Tender-Alert houdt bedrijven dagelijks op de hoogte van nieuwe gepubliceerde overheidsopdrachten.

Deel dit artikel

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

Top Posts

overzicht overheidsopdrachten

Meer artikels.

bulletin der aanbestedingen

Wat is het Bulletin der Aanbestedingen?

De overheid maakt haar overheidsopdrachten bekend via het Bulletin der Aanbestedingen (BDA). Het Bulletin der aanbestedingen werd uitgegeven door het Belgisch Staatsblad tussen 2000 en 2010. Overheidsopdrachten tot en met 31 december 2010 werden aangekondigd op de website van het Belgisch Staatsblad. Wat is het Bulletin der Aanbestedingen? De opdrachten waarvoor enkel een Belgische bekendmaking

Read More »
selectiecriteria overheidsopdrachten

Overheidsopdrachten selectiecriteria

Denk je erover om mee te dingen naar overheidsopdrachten? Geweldig, want overheidsopdrachten kunnen aardig wat opleveren en je bent zeker van je geld. Maar wat zijn overheidsopdrachten en aan welke selectiecriteria moet je voldoen om kans te maken op overheidsopdrachten? Wij vertellen het je graag. Een overheidsopdracht? Uiteraard heb je wel al van overheidsopdrachten gehoord,

Read More »
offerte ondertekenen overheidsopdrachten

Offerte Ondertekenen Overheidsopdrachten

Uw offerte ondertekenen: drie gouden tips U speurt naar overheidsopdrachten, ploegt door bestekken en spendeert avonden aan het samenstellen van uw offerte. Al die tijd en moeite kunnen verloren gaan, als uw offerte niet correct is ondertekend. Aanbesteders zijn immers onverbiddelijk: de niet correcte ondertekening leidt tot substantiële onregelmatigheid en uw lage prijs zal hen

Read More »

Dagelijkse nieuwe opdrachten in jouw mailbox?

Ontdek hoe het Tender-Alert platform werkt en ontvang dagelijks de publicaties die voor jou belangrijk zijn. 

Verlies geen tijd meer met het zoeken naar overheidsopdrachten.

Gratis Proef