Wat is een raamcontract?

Wat is een raamovereenkomst?

Een raamcontract is een overeenkomst tussen één of meer aanbestedende diensten en één of meer ondernemers. Via de raamovereenkomst legt de aanbestedende dienst voor een bepaalde periode de voorwaarden vast over de te plaatsen opdrachten, namelijk voor de prijzen en eventueel de beoogde hoeveelheden.

Na het sluiten van de raamovereenkomst kunnen specifieke opdrachten geplaatst worden, waarbij gebruik gemaakt wordt van de voorwaarden die werden vastgelegd in de afgesloten raamovereenkomst.

Indien de overheid wil werken met een raamovereenkomst, dan gelden hiervoor dezelfde procedurevoorschriften als voor het plaatsen van een overheidsopdracht.

Niet alle voorwaarden moeten bij een raamcontract vooraf vastliggen. Het is net eigen aan een raamcontract dat de aanbestedende dienst de hoeveelheden kan aanpassen aan de behoeften van het moment.

 

Als de gezamenlijke waarde van de onder de raamovereenkomst te plaatsen opdrachten meer dan de Europese aanbestedingsdrempel bedraagt, moet één van de Europese procedures gevolgd worden.

 

Enkele voorbeelden van raamcontracten:

  • Een raamovereenkomst voor softwareontwikkeling.
  • Een raamovereenkomst voor groenonderhoud.
  • Een raamovereenkomst omtrent detachering.
  • Een raamovereenkomst omtrent de levering van kantoormiddelen.
raamcontracten

Waarom een raamovereenkomst?

Het voordeel van een raamovereenkomst is dat niet bij iedere bestelling of opdracht de afspraken opnieuw vastgelegd dienen te worden. Indien in de raamovereenkomst prijsafspraken of tarieven staan, dat is overigens niet altijd het geval, dan hoeft bij een aanvraag niet elke keer een offerte gestuurd te worden. Dit vergemakkelijkt de relatie tussen de aanbestedende dienst en de organisatie die de opdracht uit voert.

Wat is de periode van een raamcontract?

raamovereenkomsten

Een raamovereenkomst mag voor maximaal vier jaar gesloten worden. Veel aanbestedende diensten kiezen echter voor het sluiten van een raamovereenkomst voor bijvoorbeeld twee jaar en de mogelijkheid om de raamovereenkomst vervolgens nog maximaal twee keer met de duur van een jaar te verlengen.

 

De aanbestedende dienst heeft hierdoor de vrijheid om na twee jaar te besluiten de raamovereenkomst te beëindigen. Dit kan zijn omdat ze niet langer de behoefte heeft aan de betreffende dienst, levering of werk, maar het kan ook zo zijn dat de ervaringen met de ondernemer niet goed zijn.

 

Er zijn verschillende typen raamovereenkomsten, namelijk een raamovereenkomst met één onderneming of een raamovereenkomst met meerdere ondernemingen.

Hoe raamcontracten vinden?

Wil jij ook op de hoogte worden gebracht van nieuwe of lopende raamcontracten? Als tender platform helpt Tender-Alert je bij het detecteren van deze interessante opdrachten. We doen dit voor verschillende sectoren. Of je nu werkzaam bent in de bouw, zorg & welzijn , hardware & software, bij ons ben je aan het juiste adres om raamcontracten te detecteren.  Neem contact met ons op voor meer informatie.

Dagelijkse nieuwe opdrachten in jouw mailbox?

Ontdek hoe het Tender-Alert platform werkt en ontvang dagelijks de publicaties die voor jou belangrijk zijn. 

Verlies geen tijd meer met het zoeken naar overheidsopdrachten.

Gratis Proef